Hero
Négy IT trend 2023-ban

A december az üzleti évre való visszatekintés mellett egyet jelent a közelgő esztendő latolgatásával is. Most teszünk egy próbát azzal, hogy hátrébb lépünk kettőt és a 2023-as főbb informatikai trendeket jelezzük előre! 


Íme a 4 terület, ami szerintünk nagyban befolyásolja majd az előttünk álló évet:


Mesterséges Intelligencia térnyerése


A Mesterséges Intelligencia az a terület, aminek a közelgő bővülésére rakni látszólag sosem rizikós. Kevesebben ismerik viszont az A.I. Winter nevű jelenséget. A nevével ellentétben ennek csak képletesen van köze ahhoz, hogy most éppen télvíz idején vagyunk; ehelyett azt a periodikusan érkező időszakot jellemzi, amikor a vállalatok a lassú megtérülés miatt egy időre “jegelik” a Mesterséges Intelligencia beruházásokat, ami aztán évekig lecsavarja az általános figyelmet az ilyen technológiák felé. Aztán mint minden inga, előbb-utóbb ez is vissza leng, és noha az A.I. Spring nevet még nem találta ki senki, az újkeletű Mesterséges Intelligencia beruházások ismét beindulnak. Így zajlik az élet az AI terepén már a ‘70-es évek óta.

Mostanság egy felfutó időszakát tölti a terület, a tech optimisták szerint az első igazi áttörésnek a kapujában állunk. Az biztos, hogy a nyugati vállalatok a Covid alatti felpörgött digitalizáció farvizén korábban nem látott szinten invesztálnak emberi munkát kiegészítő megoldásokba. A leglátványosabban az online kereskedelemhez köthető AI eszközök fejlődnek most, a nagy logisztikai feladatokat magukkal hozó vállalatok már beépítik azokat a mindennapjaikba. Van néhány olyan megoldás név már, amivel érdemes barátkozni, így a buy-online-pickup-at-curbside (BOPAC), buy-online-pickup-in-store (BOPIS) és a buy-online-return-in-store (BORIS), néhány év múlva ugyanúgy az üzleti köznyelv részei lehetnek ők, mint a CRM vagy a felhő most. Fontos tulajdonságuk, hogy kiegészítik az emberi kezeket, nem helyettesítik őket, szóval nyugi, a Skynet Apokalipszis egyelőre odébb van!


Felértékelődő kiberbiztonság


Válságban és háborúban az emberek szemében felértékelődik a biztonság kérdésköre, ez természetes. Ez elsősorban a fizikai térre jellemző, de kiterjed az online világra is - gondoljunk csak arra, hogy manapság egy oktatási rendszer feltörése Magyarországon is napokig közéleti téma lehet. Nem volt ez mindig így.

Márpedig ha tapinthatóan komoly igény van valamire, azt a piac is leköveti. Miután pedig bonyolult terepről beszélünk, a megoldások is olyan sokrétűek, hogy érdemes komplett trendeket meghatározni. Itt lehetne hosszasan szakmázni, mi viszont inkább kettő olyan hullámot írunk körbe, amivel a mezei felhasználók is találkozni fognak. Az egyik ilyen, hogy széleskörűbb közös szabályozások várhatóak információ és adatbiztonság terén, jöhetnek az GDPR-szerű szabályozások. Konjunktúrában a vállalatok előnyt kovácsolhattak a változékony szabályozásokból, a recessziós várakozások közben azonban ők is inkább a biztonságra törekednek és eszerint lobbiznak, idővel rendszerint eredményesen. 

A másik fontos trend, hogy egyre látványosabbak azok a törekvések, hogy a jelszavas védelemre leselkedő adathalász, phising veszélyeket inkább meghaladni akarja a szektor, mintsem kivédeni. Ez pedig a jelszómentes beléptetések további térnyerését eredményezi. Ne lepődj meg, ha innentől kezdve egyre több helyen ujjlenyomatos és arcfelismerési alkalmazás fogad, nem pedig betűs-számos jelszót kell megadnod. Ezek az olyan, Dark Networks portfólióban is megjelenő partner márkáknál is mind inkább előtérbe kerülnek, mint az Acronis.


Merre tovább Metaverse?


A Facebook univerzum Metaverse fejlesztése egy ideje lázban tartja az embereket, a megítélése az izgalmas utópiától a vérfagyasztó jövőig nagyon széles skálán mozog. Az üzleti élet számára az a metaverzum alapvető értékajánlata, hogy kiváló új lehetőségeket teremt a cégek számára távmunkában, társadalmi hatásban, dolgozói fizetésekben, egészségügyben, és még sok másban. Mindeközben a felhasználók számára nem titkoltan a valóéleti és digitális tér teljes összemosásával csalogatnak Zuckerbergék - noha pont ez teszi a Metaverse-t félelmetessé sokak szemében. 

Egy biztos: 2023 fontos év lesz azügyben, hogy sikerül-e az eddigieknél jobban társadalmasítani a Metaverzumot, mivel minden formabontó technológiának letelik az az időablaka, amin belül… formabontó. Ezt követi az a fázis, amikor vagy rárepül a bolygó, vagy megmarad egy elméleti síkos új világnak. Az elmúlt 10 évben több ilyen korszakváltó megoldás érkezett az IT piacon és elég színes a kifutási paletta. Volt olyan, ami tényleg forradalmasította a fogyasztói attitűdöt a saját terepén (Instagram és fényképezés),  létrejött egy technológia ami, ha hullámozva is, de valid alternatívája lett egy évezredes alapvetésnek (Bitcoin és a pénzzel való fizetés), ugyanakkor megjelentek olyan újítások is, melyek bármekkora nóvumok is, benne maradtak az érdekesség kalapban és a kezdeti víziókkal ellentétben nem váltak a mindennapjaink részévé (3D nyomtatás és kereskedelem, Virtual Reality és médiafogyasztás). Jövő ilyenkorra közelebb fogunk kerülni a Metaverse sorsához is.


A Robotic Process Automation (RPA) megjelenése


Az RPA egyelőre nincs a homloktérben, de arra raknánk pénzeket, hogy ‘23 őszére ez másképp lesz. Lényegében egy olyan automatizált megoldás halmazról beszélünk, ami szorosan összefügg a Mesterséges Intelligenciával és a Machine Learninggel, a vállalatok számára pedig komoly erőforrás-csökkentő lehetőségekkel kecsegtet. Az RPA lényege, hogy kvázi megoldja azokat a sűrűn előforduló automatizált feladatokat, amiket egy emberként utál főnök és munkavállaló is. Olyanokra kell gondolni, mint az adminisztrálás az ügymeneti alkalmazásokban, alapvető pénzügyi tranzakciók elvégzése, adatkezelés vagy éppen egy meghatározott fokig válaszadás az emailekre. Sok vezető berzenkedik az RPA funkcióktól, bizalmatlan afelé, hogy emberi kéz nélkül rendben lesznek-e ezek a feladatok, de amint érkeznek a pozitív tapasztalatok és üzleti előnyök az egyes iparágakban, úgy nő majd a terület is. Azt prognosztizáljuk, hogy 2023-ban nagy érdeklődés kezdi övezni az RPA-t.

Logo
Dark Networks Kft.
8000 Székesfehérvár, Pozsonyi út 99/C.
info@darknetworks.hu
+36 22 876 640
Copyright @ 2022 Minden jog fenntartva. Dark Networks Kft.