Hero
Miért is jó a felhőszolgáltatás? - 1. rész

A cloud mostanra elért oda, hogy kifejezés szinten mindenki minimum hallott róla. Sőt, rengetegen vannak azok is, akik úgy használják a felhő megoldásokat, hogy nem is pontosan tudják róluk, hogy azok: több mint 3.6 milliárd user kezel anyagokat cloud alapokon, a vállalatoknak pedig a 60%-a tárol adatokat így 2022-ben, ami jelentős ugrás a négy évvel ezelőtti 45%-hoz képest. Felmerül a kérdés, hogy mégis miért ilyen népszerű a felhő?


A választ nem lehet egy tőmondatban megadni rá - ami rendben is van, a rövid miért egyszerű és idővel gyenge terméket jelentene. Viszont fontos az is, hogy tömören és világosan lássák az ügyfeleink a felhő technológia előnyeit, emiatt most 4 pontba szedve bemutatjuk azokat.


A VPS, avagy a legmegbízhatóbb szerver


Annyira nem is kell sokáig visszamenni az időben, hogy a cégek mindennapjai az irodai szerver körül teljenek. Még a 2010-es évek közepén is rendre az volt a távmunka gátja, hogy csak köhögve lehetett távolról hozzáférni a fájlokhoz, sok cég pedig biztonsági (és bizalmatlansági) indokok miatt egyáltalán nem is tette ezt lehetővé. Emiatt maradt mindenki örömére a végtelen irodázás. Csakhogy, mindez az üzletre leselkedő kártékony erőket önmagában még nem iktatta ki, a szervert bármikor megtámadhatták kívülről is.


A fizikai szervereket aztán lépésenként elkezdte felváltani a virtuális, mivel a vezetők rájöttek: mind biztonsággal, mind hatékonysággal, mind dolgozói elégedettséggel kapcsolatos előnyöket kapnak velük akkor, amikor a megfelelő adatok és a jó munkaerő megtartása pedig egyre hangsúlyosabb tényezővé vált. A virtuális dedikált szerver, avagy VPS (Virtual Private Server) egy szoftveres továbbgondolása a szervernek. A lényege, hogy nem egy önálló és így sérülékeny gépen dolgozik, hanem egy emberi ésszel nehezen felfogható méretű és sokszorosan körülbástyázott szerverfarmon helyezkednek el. Mindez jellegéből fakadóan sokoldalúbb mint a kézzel fogható elődje, jobban konfigurálható és általában lényegesen olcsóbb is. Miután a vállalatok egyre-másra települtek be a felhőbe ezen az úton, annyi pénz érkezett a farvizükön a terepre, hogy mostanra egy természeti katasztrófa sem lenne elég ahhoz, hogy megbolygassák a farmokat. A száz százalékos biztonságot persze nem lehet folyamatosan fenntartani, de bőven a VPS van a legközelebb a százhoz a ma elérhető technológiák közül.


Az erős tárhely


A felhasználók az idők kezdete (vagyis esetünkben körülbelül a floppy-k megjelenése) óta keresik a legmegbízhatóbb és egyúttal legkényelmesebb fájl tárolási lehetőséget. Sokáig ez különböző eszközökben öltött testet, melyeknek volt egy olyan motívumuk, hogy méretben egyre kisebbek lettek, teljesítményben pedig egyre nagyobbak. Aztán a cloud térnyerésével a méretük konkrétan zéró lett, cserébe addig nem látott terjedelmű és biztonságos virtuális megoldások jelentek meg. A biztonságot két dolog garantálja: egyfelől az imént említett szerverfarmok, ahova nem tudnak emberek bejutni; a tárhely szolgáltatók pedig saját eszközeikkel tovább titkosítják a feltöltött fájlokat, így azokat meghackelni is rendkívül nehézzé válik.


Ez volt a cloud cikkünk első része, hamarosan érkezünk a másodikkal!

Logo
Dark Networks Kft.
8000 Székesfehérvár, Pozsonyi út 99/C.
info@darknetworks.hu
+36 22 876 640
Copyright @ 2022 Minden jog fenntartva. Dark Networks Kft.