Hero
Mégis mitől egyedi az egyedi szoftverfejlesztés?

Mi a közös a dobozos vállalati termékektől kezdve a középvállalkozási szoftvereken garázs programozói kódokban? Mindegyikük úgy hirdeti magát, hogy ő a személyre szabottság apostola. Ergo, nézzünk kicsit a kifejezés mögé!


Réteges kérdés, hogy az informatikában hol húzódik a határvonal a tömeges és az egyedi igények között. Egyfelől igaz, hogy miután az esetek nagy többségében versengő szervezetek kezdenek tudatos IT fejlesztésekbe, azok előnyöket akarnak szerezni a versenytárs ellen, az előnyszerzés pedig csak úgy megy, ha máshogy dolgoznak mint ők. Innen nézve nincs két ugyanolyan igény. Másrészt viszont több helyzetet is lehet egy megoldással kezelni, a típusproblémák és a rájuk adott megoldások pedig mostanra ismertek annyira, hogy sok új nem lesz a nap alatt.


Hova is mutat mindez? Pont arra, ami a bevezőben is volt, miszerint mindenki mondhatja magáról, hogy másokkal ellentétben igen egyedi termékeket kínál, mögöttes tartalom nélkül.


Részünkről ebbe az egyediség mezőnybe csak úgy nem akarunk bekerülni hangzatos frázisokkal, inkább mutatnánk egy közeli példát, mit takar nálunk az egyedi szoftverfejlesztés. Van egy luxus társasházakat építő ügyfelünk, akikkel úgy ismertük meg egymást, hogy vállalatigazgatási rendszert szeretnének bevezetni, mivel akkorára nőttek az évek során. Kaptak különböző ajánlatokat (mind egyedi volt!), ezekben pedig annyi közös vonást láttak, hogy viszonteladói szinten csak úgy repkedtek a nyolc számjegyű offerek, melyek ráadásul egy éves fejlesztési időt mutattak. Azzal tisztában voltak, hogy nem két hét alatt kapják majd meg, amit szeretnének, de az iparágukban egy év az örökkévalóság, ennyi időt egy fejlesztésre, majd betanításra áldozni inkább rontana az üzleten, mint javítana azon.


Ehhez képest mi azt javasoltuk, kezdjük el közösen lefejteni a hagymást. Mit is kell nektek pontosan igazgatni? A vállalatirányítási megoldások általában arról szólnak, hogy mindent is egy felületre visznek fel. Azoknál az ügyfeleknél viszont, akikkel ezeket a önvizsgálatokat végezni szoktuk, rendre előjön útközben, hogy egyes feladatokat külön kezelésével komfortosabbak lennének, például a számlázást és a könyvelést. Itt már rá is tapintottunk arra, mivel lehet hónapokat és milliókat húzni, miközben az ügyféligény csak szilárdabb és átgondoltabb lett. 


Visszatérve az építőipari ügyfelünkhöz, közösen kihoztuk, hogy egy felhőalapú projektmenedzsment szoftver kell nekik, azzal tudnak erősödni felesleges sallangok nélkül. Az erre irányuló tervet pedig 4 hónap alatt üzembe helyeztük nulláról, miközben a költsége a vállalatirányítási szoftverek töredéke volt számukra.


A Dark Networks-nél így néz ki az egyedi felfogás.

Logo
Dark Networks Kft.
8000 Székesfehérvár, Pozsonyi út 99/C.
info@darknetworks.hu
+36 22 876 640
Copyright @ 2022 Minden jog fenntartva. Dark Networks Kft.