Hero
Az IT rendszer kialakítás 5 lépésben

A cégvezetők kedvenc szófordulata az “erős növekedés” mellett a “jól működő rendszer”. Az üzletben akkor sikeres egy cég, ha több jól működő rendszert összehangoltan vezet, mára pedig szinte minden szektorban alapvetés, hogy az egyik ilyen pillér az informatikai stabilitás.


Most bemutatjuk a hatékony informatikai rendszer kialakításának lépéseit - avagy ahogy mi csináljuk a Dark Networks-nél!


#1 - Üzleti igényfelmérés


Miután még egy nagy piacon sincs két ugyanolyan cég, emiatt azonos IT igények sincsenek. Ez persze nem zárja ki a jellegzetes problémákra kitalált sztenderd megoldások használatát (sőt, azok felkutatása fontos feladat is), inkább arra gondolunk, hogy ha elkezdjük jobban feltérképezni egy szervezet működését, úgy kezdenek el kijönni azok a sajátosságok, amiket az újonnan felálló rendszernek pont ott kezelnie kell. Tapasztalatunk szerint ez akkor a leghatékonyabb, ha leülünk a cégvezetővel és egy kvázi mélyinterjú keretében töviről hegyire megismerjük a működésüket, majd az alapján egy részletes szakmai ajánlattal érkezünk vissza.


#2 -  Állapotfelmérés


“Ami nem romlott meg, azt nem kell megjavítani”, tartja az egyik leghasznosabb bölcselet. Az informatikai rendszer kiépítés esetében ezt úgy kell érteni, hogy szinte minden fejlesztésre szoruló IT környezetben vannak teljesen jól működő korábbi elemek. Őket lecserélni csak amiatt, hogy cseréljünk, alsó hangon felesleges pénzkidobás az ügyfélnek, de rosszabb esetben még extra működésbeli károkat is okozhatnak. Ezt a megfelelő állapotfelmérés biztosításával oldjuk meg, melyben az IT rendszerért felelős vezetővel beszéljük át az ökoszisztémával kapcsolatos részleteket, tapasztalatokat. Ez a fázis már nem a cég ügymenetéről, hanem csak annak az informatikai részéről szól.


#3 - Skálázhatóság


A skálázás szintén egy közkedvelt kifejezés manapság, lényegében arról szól, hogy a vállalkozás úgy tudjon növekedni a jövőben, hogy a jelenlegi költségszintje nem emelkedik a bevételekkel egyenes arányban. Emiatt megy annyi tőke a digitális startupokba, mivel amint azok sikeresen rátapintanak egy piaci résre, a felhasználói tömegektől hamar elkezd ömleni a pénz, annak felfogása és visszaforgatása viszont önmagában nem kezd el mind költségesebb lenni. Ezzel szemben ha egy étterem jól megy, ugyanazzal a cégérrel egy másik étterem megnyitása szintúgy saját bérleti díjjal, konyha kiépítéssel, beszállítói lánc kialakítással és kismillió egyéb költséggel jár, akárcsak az elsőnél tette. 


A jó skálázhatóság kérdéskörében az esetek nagy többségében inkább előbb mint utóbb feljön az azt támogató IT rendszer. Mi akkor dolgozunk jól, ha egy új ügyfél esetében rögtön arra készítjük fel a gépi környezetet, hogy mi van akkor, ha fél év múlva exponenciálisan nőni kezd majd. Sokszor meglepődnek a kliensek, hogy már a null kilométerkőnél milyen jó környezetet tudnak teremteni a remélt jövőbeli bővülésnek úgy, hogy az nem extra kiadás nekik a jelenben. Ezt jelenti a skálázás tervezése.


#4 - Eszközbeszerzések


Tiszta sor, jó rendszerhez jó eszközökre van szükség. Korábban ez temérdek nagy gépet és méretes adathordozókon megrendelt szoftvereket jelentett, mára csökkent ezek fizikai nagysága és helyükre jöttek a komplex digitális alapú megoldások, úgy mint a felhő technológia. A jó beszerzési munka ismérve, hogy segítségével középtávra lefedetté válik a cég eszközparkja és nem lesz olyan pillanat két hónappal később, ami alatt egyszer csak megjelenik egy vastag új IT-s árajánlat a cégvezető szeme előtt, hogy “Főnök úr, na ezt még utána kéne pótolni a múltkorinak.” 


#5 - Implementáció, migráció


Már bekezdések óta nem voltak idegen szavak, ideje volt kettővel is visszatérni! Az implementáció és a migráció mindkettője felmerül majd, amikor új informatikai rendszert alakíthatsz ki. Úgy tudsz sommás különbséget tenni a kettő közt, hogy az implementáció a friss eszközök beüzemelését jelenti, míg a migráció a meglévő, és továbbvitelre ítéltetett elemek új környezetbe való átemelését takarja (amik lehetnek szimpla adatok, vagy konkrét fizikai eszközök is). Egy hatékony IT rendszer kialakításnál pontos előzetes tervet rak le a majdani rendszergazda arra, hogy fognak végbemenni az implementációs és migrációs teendők úgy, hogy a szervezet napi munkavégzését a lehető legminimálisabban befolyásolják.

Logo
Dark Networks Kft.
8000 Székesfehérvár, Pozsonyi út 99/C.
info@darknetworks.hu
+36 22 876 640
Copyright @ 2022 Minden jog fenntartva. Dark Networks Kft.